cangkriman basa jawa

Cangkriman Bahasa Jawa

Diposting pada 45.705 views

Cangkriman adalah kata-kata yang harus ditebak maksudnya. Berikut pengertian dan contoh cangkriman dalam bahasa jawa :

Tegese Cangkriman (pengertian cangkriman)

Cangkriman yaiku unen unen utawa tetembung kang kudu dibatang itawa di bedhek maksude. Cangkriman uga di arani badhekan utawa batangan. (Cangkriman juga disebut dengan bedhekan /tebak-tebakan).

Contoh Cangkriman Bahasa Jawa

Cangkriman kaperang dadi papat, yaiku (cangkriman terbagi menjadi 4 macma) :

a). Awujud tembung wancahan (cekakan)

Tuladha (contoh)

  • Pak beletos : Tapak kebo lelene satus
  • Pak bomba, pak lawa, pak piyut = tapak kebo amba, tapa ula dawa, tapak sapi ciyut
  • Pindhang kileng : sapi nang kandhang, kaki mentheleng
  • Bot ginawa entheng, theng ginawa abot : klobot ginawa entheng, gentheng digawa abot

b). Awujud pepindhan (emper-emperan)

Tuladha (contohnya) :

  • Sega sakepel dirubung tinggi : salak
  • Pitik walik saba kebon : nanas
  • Ora mudhun-mudhun yen ora nggawa mrica sakanthong : kates
  • Pitik walik saba meja : sulak, kemoceng
  • Emboke di elus elus anak di idak idak : andha
  • Gajah nguntal sakrah : pawon
  • Kebo bule cancang merang : buntil

c). Awujud plesedan utawa blenderan

Tuladha (contohnya) :

  • Wong wudunen kuwi sugih pari : pringisan
  • Ora usah mutung. Mutung apa? Mutung kesarung (lutung kasarung)

d). Awujud sinawung ing tembang

Tuladha (contoh) : Bapak pocung cakemu marep mandhuwur, sabamu ing sendhang, pencokanmu lambung kering, prapteng wisma si pocung muntah guwaya (batangane = klenthing/jun)

Bapak pocung renteng renteng kaya kaliung dawa kaya ula pencokanmu wesi miring sing disaba si pucung mung turut kurha  (batangane : sepur).

Baca juga : Kata Kata Motivasi Bahasa Inggris Untuk Pelajar

Gambar Gravatar
Seorang praktisi Pemasaran, SEO dan Digital Marketing. Suka dengan kata dan cinta dengan karya. Turut memajukan dan mencerdaskan kehidupan bangsa melalui beragam artikel pendidikan di kitapunya.net.